Den glemte ”provins” med store muligheder… Taiwan

Jeg er netop kommet tilbage fra en forretningsrejse i Taiwan, hvor jeg havde møder med distributører. Jeg har efterhånden været der mange gange, men når jeg spørger rundt i bekendtskabskredsen i Kina, er der ikke mange der hverken har været på Taiwan eller har planer om at starte forretning op derovre. Dette virker på mig meget besynderligt.

Taiwan er nogenlunde på størrelse med Danmark, men har over 23 millioner indbyggere. Den lidt ældre generation husker måske de glade 70ere og 80ere, hvor der nærmest stod ”made in Taiwan” på alle produkter produceret i Østen. Denne produktionsbølge i Taiwan resulterede i opbygning af kæmpe rigdomme og et af datidens største handelsoverskud i verden. Selvom datidens eksport-overskud ikke længere er på samme niveau, har indbyggerne har en ganske god købekraft – betydeligt højere end i Kina og på europæisk niveau.

Det er interessant, når man går ned af de store hovedgader i Taipei at se store reklamer for B&O, Georg Jensen eller Fritz Hansen. Disse danske luksusbrands har betydelig succes i Taiwan, hvor befolkningen har taget mærkerne til sig. Det er ligeledes interessant i denne sammenhæng, at hvor succesen indtil videre er udeblevet i Kina, har disse stor succes i Taiwan.

De taiwanske præferencer er meget anderledes end de kinesiske, og markedskræfterne således også anderledes. Måden der laves forretning på er mere lig med Europa i forhold til Kina, og for det meste langt nemmere tilgængeligt for en ny virksomhed, der ønsker at komme ind på markedet. For mit eget vedkommende, er produkterne de taiwanske distributører er interesseret i, helt anderledes end de kinesiske distributører. Set fra en dansk virksomheds perspektiv er dette en ønskesituation, hvor hele produkt-porteføljen kan afsættes og ikke kun dele heraf.

Når strategien for en indtrængen på det kinesiske marked skal fastlægges, er noget af det første der diskuteres, hvilke områder eller provinser der skal angribes eller sælges til. Dette er ikke et spørgsmål, der nemt kan svares på, og det tager tid og research for at kunne svare kvalificeret. Der er utrolig mange firmaer (også danske), der har brækket nakken i Kina ved at gribe markedet forkert an eller startet det forkerte sted. For nye virksomheder, der har planer om indtrængen på det kinesiske marked, kan det derfor anbefales at inkludere Taiwan. Inkluder Taiwan på samme niveau som andre provinser i disse indledende feasability studier. Taiwan har nogenlunde samme indbyggertal som Shanghai, men en gennemsnitlig indkomst der er langt højere og kun 1½ time væk i direkte fly.

Det er også værd at nævne, at taiwanere er utrolig dygtige forretningsfolk – på niveau med kinesere fra Wenzhou. Det er ikke uden grund de store fabrikker som Foxconn, der producere for Apple, Dell osv er ejet af en taiwaner. De store PC producenter såsom Asus, Acer såvel som mobilproducenten HTC er således også herfra. Taiwan har formået at omstille produktionen fra lav-teknisk produktion til i dag højteknologisk udvikling og produktion af semiconductors. På mange måder er landet således også et foregangsland for Kina i forhold til opstilling af værdikæden.

Nok om Taiwan… Fra på fredag starter det kinesiske nytår officielt, hvor landet vil være lukket ned for den næste uge. Når jeg siger officielt, er det fordi, det reelt er meget længere. Personer der har med Kina at gøre, vil vide hvad jeg snakker om. Mange fabrikker er allerede lukket ned og immigrant arbejdere er taget hjem til deres hjemby. Fabrikkerne vil ikke være på fuld kapacitet før slut i februar, og dette vil påvirke hele værdikæden. På mit eget kontor er halvdelen af kontor medarbejderne allerede taget hjem til hjembyen, eftersom de typisk også bruger deres årlige fridage i forbindelse med nytåret.

Rigtig godt kinesisk nytår. Vi skrives ved i slangens år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *