Valget i USA – Er det hele Kinas skyld?

Så er der endelig ved at komme en afgørelse på præsident valget i USA. CNN har stort set ikke sendt andet de seneste 3 måneder, kun afbrudt af lidt billeder fra orkanen Sandy i sidste uge.

Der har været en række temaer, der er blevet diskuteret igen og igen, med stor uenighed eller forskellige måder at formulere samme løsninger på. Der er dog et tema, som begge kandidater, har lagt stort fokus på og samtidig er enige om. Temaet er Kina. De vil begge være strengere mod Kina!

Faktisk blev ordet ”China” nævnt hele 53 gange i de direkte TV debatter. Det var typisk i forbindelse med Kina, der var en kurs manipulator. Om Kina er en kurs manipulator kan diskuteres, men kigger man på Kinas Yuan, er den steget med 11% siden 2010 og mere end 30% siden 2005. Diskussionen kan dog rent generelt henledes til USAs relative nedgang i verdensøkonomien sammenlignet med Kinas ankomst som en stor spiller i verdensøkonomien.

En anden af grundene til den store opmærksomhed på Kina er USAs rapport omkring de to store kinesiske spillere på telekommunikationsområdet, ZTE og Huawai. Efter Repræsentanternes hus havde brugt 11 måneder på at undersøge udvalgte produkter fra de to spillere, var deres konklusion klar. Konklusionen var således, at det ikke var sikkert for staten at bruge deres produkter, og de udgjorde en sikkerhedstrussel. Dette gjorde ondt på de to kinesiske virksomheder, der ikke har kunnet få præcist at vide hvad problemet var. Tidligere var problemet ejerskabsstrukturen i blandt andet Huawei, der havde forbindelser til regeringen. Dertil skal det nævnes, at der er mange andre regeringer rundt i verden, der allerede bruger produkterne. Dette er ikke den første sag. Sany Group blev tidligere på året nægtet køb af Oregon Wind farm, af den simple grund at den lå for tæt på en militær bygning. Jeg er sikker på USA har deres årsager, de er bare ikke rigtig blevet offentliggjort til menig mand eller de årsager der er kommet frem virker lidt for svage.

Sætter man dette i relief med Kinas stigende investeringer i USA, som netop er hvad USA efterspørger, kunne denne blive endnu større. Kinas investeringer i USA var i 2010 USD 5,7 milliarder, men regner med at ramme USD 8 milliarder i 2012. Dette tal kunne være meget større, men bl.a. ovenstående problemer skaber mistillid til amerikanerne.

Det virker i valgkampen som om, det er blevet politisk ukorrekt, at sige noget godt om Kina for begge kandidater. Det virker nærmest som om de kæmper om hvem, der vil være hårdest imod Kina. Det er næsten blevet normen at kalde Kina synderen for alle USAs problemer. Dette kan måske hjælpe en kandidat til at blive valgt/genvalgt, men alle disse udtalelser vil være meget skadelige for USA-Kina relationer i det lange løb.

Selvfølgelig er der intet galt ved at fokusere på de økonomiske problemer lige nu, men amerikanerne virker til at have mistet overblikket. Imens USA stadig er verdens leder burde de hellere bruge tiden på at promovere demokrati, menneskerettigheder og lign – hvis de mener dette er de største trusler. Med et Kina i transition har de netop muligheden nu, for at skabe fremtiden for en nation der skabe bedre økonomiske muligheder i USA for fremtidige generationer. Kina har brug for teknologi og know-how. USA har brug for Kinas kapital og investeringer. Det kunne blive et win-win for begge. Allerede i dag er adskillige amerikanske virksomheder (de helt store) direkte afhængige af Kina i forhold til både afsætning og produktion.

I forhold til Danmark, som jo ikke har samme magt som USA, kan man kun håbe at vi kan lære af ovenstående. Vi kan ikke alene – USA eller Kina heller ik. Politikkerne såvel som danske virksomheder, skal tænke på den lange bane og netop skabe disse win-win situationer. Demokrati eller ej – Kina har konstant haft fokus på det endelige mål, og dette har vist sig at virke indtil videre. I denne uge starter den politiske kongres også i Kina, hvor de nye kinesiske statsoverhoveder vil blive valgt. Deres målsætning vil overordnet set være den samme som tidligere – men bliver nok ikke helt så let. Mere om dette senere…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *