Mystiske kinesiske relationer?

Jeg så forleden, over nettet selvfølgelig, DR2s mini serie om Kina kaldet ”Kina – Knald eller Fald”. Efter at have set serien sad jeg med en mærkelig smag i munden. Det var tvivlen, omkring hvilken historie denne serie ville fortælle den menige dansker, der var problemet. Jeg ved selvfølgelig godt, at denne serie ikke skulle gøre en Kina kyndig, som mig selv, klogere. Dog havde jeg regnet med, den menige dansker skulle blive klogere på, hvad Kina var for en størrelse. Stort set alle begreberne, der blev berørt i udsendelsen, blev endnu mere mystificeret end de måske allerede var.

Tag for eksempel udtrykket ”guanxi”. Dette udtryk tror jeg, de fleste med interesse for Kina, har hørt om. Den mest simple danske definition på dette udtryk er ”forbindelser”. I programmet blev der lagt op til, at ”guanxi” var en mystisk størrelse, og kendte man de rigtige mennesker var man sikret succes. Dette er langt fra sandheden.

Specielt udenlandske forretningsmænd elsker at fortælle hinanden røverhistorier vedrørende ”guanxi”, fra deres forretning med kineserne. Gode forbindelser er altid vigtige, som ethvert sted på jordkloden, men vigtigheden af disse er ikke længere helt så vigtige som de engang var. I dag er det vigtigere at have fokus på opbygning af en levedygtig forretning, der opfylder et behov hos kunden. Kvinder køber ikke et specielt tøjmærke, bare fordi ejeren er datteren til et kinesisk partimedlem. Tøjmærket bliver købt, fordi kunden føler sig smuk og godt tilpas, når han/hun bær tøjet. Selv et af de områder, hvor ”guanxi” altid bliver nævnt som et absolut must, er som ejendoms udvikler. Her er processen omkring grund udlejning fra regeringen blevet mere transparent. Regeringen er interesseret i højst muligt skattegrundlag med et bæredygtigt ejendomsprojekt, der succesfuldt kan sælges eller udlejes.

Der er, i det hele taget, en meget tynd linje mellem ”guanxi” og korruption. Siger navnet Neil Heywood jer noget? Han er ikke kendt af navn, men inden hans død var han den udenlandske konge af ”guanxi” i Kina. På toppen, var han et godt eksempel på, hans succes med ”guanxi” var baseret på korruption, og han røg selv med da korthuset braste. Desværre på en uheldig måde.

Når der skal opbygges ”guanxi”, er det vigtigt tidligt at have et mål med dette. Ligeledes skal der tidligt i forløbet defineres hvilke begrænsninger du har for at opnå dette mål. Small talk fungerer også anderledes i Kina, typisk er der en grund til de spørgsmål der stilles. Har en offentligt ansat politiker kone og børn i USA, skal der ikke meget til tænke sig frem til det nok ikke er ved hans løn, dette er opnået. På denne måde, kan der hurtigt sorteres i hvem der ønskes at samarbejdes med. Dertil kommer FCPA (Foreign Corrupt Practices Act), som gør din virksomhed ansvarlig, hvis den bliver taget i at betale korruption. Hertil skal det siges, at det ikke hjælper at give din advokat skylden for hvad der er sket, hvis I bliver taget.

Neil Heywood var i øvrigt englænderen, der blev dræbt af Gu Xilai (kone til Bo Xilai).

Nu skal det ikke virke som om ”guanxi” ikke er vigtigt for at lave forretning i Kina, for det er det. Der er bare forskel på god og dårlig ”guanxi”. Det ER muligt at opbygge gode relationer uden korruption. Det vigtigste element er tidligt at udvælge sine samarbejdspartnere. Det er muligt at betale en middag uden at kalde det korruption, for ”guanxi” starter altid på et personligt plan.

Jeg håber ovenstående de-mystificerede ”guanxi” en smule. Finder du mine blog-indlæg interessante, bliver alle indlæg fra forskellige medier samlet på min blog eller facebook side. Venligst LIKE hvis du finder disse interessante.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *