Kinas største supermarked

Af Ulrich Heegaard 0

AsiaPhase får løbende forespørgsler fra fødevare-virksomheder, der gerne vil ind på det kinesiske marked. Der bliver især understreget, at de vil ind og sælge til den lokale kinesiske forbruger gennem de lokale supermarkeder.

De store spillere på verdensmarkedet såsom Carrefour, Wallmart og Tesco er alle repræsenteret på det kinesiske marked. Jeg vil således også komme med den påstand, at de fleste udlændinge uden dybere indsigt også tror, de er markedsledende inden for hypermarts kategorien i Kina. En af grundene til dette er de dyrere centrale placeringer, som f.eks. Carrefour vælger.

Alle tre kæder har gennem en årrække været bredt repræsenteret i Kina og udvidet med yderligere butikker gennem opkøb og ny-etableringer. Senest har der dog været lidt general tumult omkring kæderne, eftersom de ikke kan få forretningen til at hænge sammen, men samtidig har været ramt af en række skandaler i deres supermarkeder.

Der har været en række større og mindre skandaler for Carrefour i Kina. Jeg husker personligt tilbage på 2008 inden OL i Beijing hvor deres supermarked blev boycuttet af kineserne på baggrund af den franske præsident kom med nogle skarpe udtalelser om Kina. Dette kom på et meget uheldigt tidspunkt eftersom Kina også blev ramt af et enormt jordskæld i Sichuan provinsen. Tidligere i år fik Carrefour også en bøde for at sælge ”oil fish” som torsk og endnu værre, fisken er giftig og må ikke fiskes i EU. Disse få sager, har alle været med til at sænke tilliden til Carrefour, til trods for deres internationale fremtræden som en af verdens største supermarkeder.

Wallmart blev således også tidligere på året idømt bøde for at sælge for gammelt kød i deres supermarkeder.

Den halvlokale konkurrent

RT-mart er der stort set ingen udlændinge der kender, men spørger man en lokal kineser er kendskabet i top. RT-mart er et joint venture med franske Auchan og Taiwanese Ruentex Group. Det er taiwaneserne der kører denne virksomhed, med Auchan der klogt investere tidligt i forløbet. På 15 år har de opbygget Kinas ledende hypermart-kæde med over 200 butikker og mere end USD10 milliarder i omsætning. De har i dag en markedsandel på 12-13% af markedet, og de gik sidste år på børsen[1], og har siden været en af de mest succesfulde børsnoteringer i HK.

Hvad der er interessant for danske virksomheder, er overvejelserne og forskellen på de strategier der henholdsvis har været brugt til at bryde igennem det meget konkurrenceprægede hypermarket segment.

Den helt store forskel er etableringsstrategien og lokal ledelse. RT-Mart lagde fra starten fokus på at etablere sig i tier-2 og tier-3 byer for derefter at kunne etablere sig i de helt store byer. Carrefour lige omvendt. Eftersom der er flere tier-2 og tier-3 byer fik de rigtig godt fat her, og gjorde det derved svært for Carrefour at overvinde kunder, da de endelig kom til byen. En anden central årsag er ledelsen, der i Carrefour i mange år har været udstationerede franskmænd, der er dyre i drift og tilmed ikke har samme indsigt i markedet.

Senest har der gået rygter om både Carrefour såvel som Tesco gerne ville af med deres Kina divisioner, eftersom de har svært ved at se lyset for enden af tunnellen.

Sælge supermarkedsvarer i Kina

Vi[2] har gennem en årrække haft en god dialog og samarbejde med RT-Mart omkring netop at få udenlandske varer på hylderne. Til tider virker det dog som om specielt danske virksomheder tager lidt for let på opgaven. Der virker lidt som om det ”bare” gælder om at sælge varerne til dem, og så er lykken gjort. Dette er dog langt fra realiteten. Kan RT-marts indkøbshold overbevises om varerne er de helt rigtige til den rigtige pris, skal der herefter tages stilling til hyldepriser eller shelves-fees. En pris pr. hylde pr. supermarked. Kan denne omkostning accepteres, har varerne en forudbestemt periode til at blive solgt, hvorefter de vil skulle blive bedt om at købe resten tilbage, hvis salget ikke går hurtigt nok.

Der skal derfor også investeres en del penge i markedsføringen af produktet, for at sikre en succes. Alle disse omkostninger, kan hurtigt blive for meget for den danske virksomhed, men en løsning kan være et samarbejde med lokal distributions virksomhed, der i fællesskab markedsfører produktet.

 


[1] 6808.HK

[2] AsiaPhase

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info